In de afgelopen jaren is het aantal prikkels dat op ons afkomt, vervijfvoudigd. Het effect hiervan is dat we tegenwoordig steeds vaker onderbroken worden in hetgeen we aan het doen zijn.
Productiviteit daalt gestaag
Onze hersenen moeten herstellen van elke onderbreking. Door de toename van het aantal onderbrekingen, krijgt men steeds minder (complexe) taken af. Als gevolg voelt men zich vaak heel druk, maar niet productief.
Constante overprikkeling
Door het grote aanbod van informatie raakt men sneller overprikkeld. Het blijkt lastig om je hoofd, de gedachtenmachine, te stoppen. Dit voelt als te veel ballen in de lucht moeten houden.
Gevoeliger voor telefoonverslaving
Onze hersens wennen aan het verhoogd aantal onderbrekingen en gaan dan zelf ook op zoek naar meer onderbrekingen. Afleiding door technische applicaties en een telefoonverslaving ligt dan op de loer.
Werk- & privé balans staat onder constante druk
De complexere werktaken passen moeilijk nog in de werkdag, als onze aandacht is versplinterd. Veel mensen hebben het gevoel daardoor altijd AAN te moeten staan.
Thuiswerken wordt lastiger
Bij het thuiswerken vervagen grenzen tussen werk en privé. Voor het brein is er dan ook geen verschil tussen een werk- en privé taak. Daarnaast wordt de communicatie met collega’s helemaal opnieuw ingericht.
Stress neemt toe
Stress in de hersenen wordt onder meer veroorzaakt door onafgemaakte taken of gedachtes. Door de vele onderbrekingen blijven taken en gedachtes vaker onafgemaakt.